Proeven

Hartstochtelijke wijnboeren maken wonderlijke wijnen. Ontdek hun terroirs. Vloeibaar als fijne eet- en wijncultuur. Thuis. Samen met zo’n twaalf genodigden

Zo proeven we een set van negen wijnen, met bijpassende lekkernijen. Liefdevol bereid door een Pakistaanse, Italiaanse, Russische, Libanese, Eritrese of Duitse kok

Na wat proeven vertelt de kok van de avond graag over de eigen keuken en eetcultuur. Kostendekkend voor negen lekkernijtjes krijgt de kok van elke proever €15,-

doe mij zo’n proeverij

Waar kan je nog meer terecht, voor de wijn?
Al jaren waarderen Lion, Sandra en hun team, bij ‘t Kaasboertje in de Amsterdamse Pijp, onze wijn. Als ideale begeleider van hun mooie Hollandse boerenkazen. Plus streekkazen, uit landen en regio’s rond tal van onze wijnboeren. Bij die keur aan kazen proef je elke actuele slowbox of kies je uit een dozijn van onze flessen.

Slechts 2% van alle “slagers” slacht met aandacht, zelf, op menselijke maat en met een voorliefde voor lokale smakelijke rassen. Goed verzorgd en gevoed in de eigen streek. Echt dieren nog … zoals wij die graag eten. Onze favorieten zijn: Ter Weele (Oene); Erik de Wit (Amsterdam); en Van Meurs (Reeuwijk).

Ook proef je, ons of andermans, moois bij de avontuurlijke wijnwinkel, plus de geassocieerde boekhandel. Recentelijk vochten die elkaar de tent nog uit … in de rechtszaal. Inmiddels verdween de strijdbijl. Zo groeit klantgerichte samenwerking. Samen voor de wijn. Je vindt fijn veel moois bij: ‘t Kaasboertje (Amsterdam); de Bergplaats (Haarlem); wijn van Steve (Den Haag); en Kralingse Wijnspecialist of chateautjes (Rotterdam). Onze held in wijn + boeken = Waanders in de Broeren.

Last but not least, proef je onze wijnen in restaurants waar we zelf graag eten. Omdat ze inzien dat gasten niet achterlijk zijn inzake de kostprijs per wijn. Restaurants die afwijken van ‘t doodlopende pad “ze eten me arm; ze drinken me rijk”. Fijne gelegenheden, waar ze graag willen denken en doen zoals onze vroegste wijnheld, Alain Senderens. Onze held, met diens vrijwillig opgegeven 3-sterrenstatus. Onze held, door altijd geweldig te koken … voor de wijn.

H
Hoe combineer je wijn met eten?
Alain Senderens was eigenlijk de eerste kok die ontdekte dat je ‘t jezelf makkelijk moet maken. Gewoon door te beginnen bij een onveranderbare basis. De Wijn. Die is wat ie is, daar verander je weinig aan. Trek een fles open, gewoon waar je trek in hebt. Neem een slok. Stap op je fiets, richting markt en koop daar groenten etc. Met de nasmaak van de wijn nog tegen je verhemelte. Dat werk. Thuisgekomen ga je koken. Een pietsie wijn in het glas … ernaast. Niet om te drinken. Enkel om te ruiken aan de wijn, terwijl je een gerecht kruidt etc. Geslaagd. Simple comme bonjour.

Hou je meer van het serieuze studeren, dan zijn er drie routes:
1. veel proeven. Begin met het kiezen van een wijn uit een streek en drink die bij kazen uit diezelfde streek. Vervolg dezelfde procedure met visrecepten, of een “vis” zoals oesters met Muscadet van even verderop. Neem anders de zelf gemaakte worsten of hammen van onze Emanuele Bassi bij diens eigen rode wijnen, een Belaria of een Major … Wat je wil, streek bij streek. Daar zit immers heel vaak een natuurlijke en een culturele samenhang in. Dat proef je;
2. veel lezen. Denk aan www.foodandwinepairing.org, of loop een mooie boekwinkel binnen … zoals de kookboekhandel; of
3. combineer lezen en proeven, weer proeven weer lezen … en probeer dan eens te koken à la Alain Senderens.